Wanneer weigert u zorg?

U weigert zorg zodra u afwijkt van de adviezen gegeven door uw behandelaar. Uiteraard kunt u altijd uw wensen aangeven, maar soms is het voor een behandelaar niet mogelijk om hier aan te voldoen of kan het zo zijn dat uw keuze schadelijk is voor uw algehele gezondheid. 

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende zaken:

 • Geen (half)jaarlijks bezoek tandarts
 • Niet bezoeken mondhygiënist, kaakchirurg of orthodontist na verwijzing behandelaar
 • Het niet behandelen van tanden en of kiezen die wel behandeling nodig hebben
 • Het wensen van een behandeling die volgens de behandelaar niet passend is bij het probleem.

Als behandelaar is het nooit het uitgangspunt om zorg te adviseren die door de patiënt geweigerd zal worden. Wanneer u de reden voor het weigeren benoemt (zoals bijvoorbeeld onvoldoende financiering of angst) zal uw behandelaar hier zo veel mogelijk rekening mee proberen te houden. 

Wanneer u een andere behandeling wenst dan de geadviseerde zorg van uw behandelaar, behoudt deze zich het recht om de door u gewenste behandeling te weigeren. Het is namelijk zo dat een behandelaar alleen mag behandelen als hij of zij hier achter staat en het gevoel heeft goede zorg te leveren. 

Wanneer u het niet eens bent met de geadviseerde zorg

Het is belangrijk om altijd open en transparant te zijn over uw gevoelens, wanneer u het niet eens bent met de geadviseerde zorg. Soms zijn er nog andere (net zo goede, maar niet eerste keus) behandelingen die eventueel beter bij u passen. Uiteindelijk is het het mooiste, wanneer u er samen met uw behandelaar uitkomt. 

Wanneer het niet mogelijk is om er samen met uw behandelaar uit te komen, kan het zo zijn dat u een second opinion wenst. Dit gebeurt altijd bij een andere praktijk! Eventuele nazorg en klachten na behandelingen buiten onze praktijk vallen buiten onze verantwoordelijkheden.  Intern overleg met een andere behandelaar bij ons inde praktijk is voor ons gangbaar, u kunt hier ook om vragen. Onze behandelaren overleggen dan samen en koppelen dit later aan u terug. 

Wie is er verantwoordelijk en wanneer?

Wanneer u er zelf voor kiest om geadviseerde zorg te weigeren, bent u zelf verantwoordelijk voor eventuele gevolgen hiervan. Hierbij is het wel zaak dat de behandelaar duidelijk is geweest over de eventuele consequenties van het weigeren van de geadviseerde zorg. Dit legt de behandelaar dan vast in uw dossier. Wanneer u zich bedenkt en toch behandeld wil worden zoals geadviseerd dan is dit, wanneer de behandeling nog mogelijk is, altijd bespreekbaar. 

Wanneer u samen met de behandelaar besluit tot afwijken van de geadviseerde zorg moeten beiden achter deze keuze staan, zowel patiënt als behandelaar! De opties hiervoor verschillen per probleem.  Daarom worden naast de initiële weigering ook de verantwoordelijkheid van eventuele risico’s die bij de alternatieve behandeling horen besproken en vastgelegd in uw dossier. 

Wat zijn de eventuele consequenties?

Geen (half)jaarlijks bezoek tandarts

 • Gaatjes worden te laat opgemerkt en kunnen zich ontwikkelen tot wortelkanaal problematiek of zodanig groot worden zijn dat de tand of kies getrokken moet worden. Wanneer een gaatje in het beginstadium wordt ontdekt, is het zo dat het soms niet behandeld hoeft te worden, maar alleen in de gaten gehouden moet worden. Daarnaast liggen de kosten van een simpele vulling en een wortelkanaalbehandeling of kroon flink uit elkaar. 
 • Tandvleesproblemen kunnen onopgemerkt blijven en gezondheidsproblemen veroorzaken. 
 • Wanneer u naar ons belt met een spoedprobleem, maar al geruime tijd niet langs bent geweest voor de controle, maken wij direct met u een afspraak voor een reguliere controle. Wij proberen op deze manier problemen te voorkomen door ze vroeg te ontdekken. Zodoende houden wij ook de spoedplekken vrij voor onvoorziene problemen.  

Het niet (juist) laten behandelen terwijl behandeling wel nodig is.
Wanneer u er voor kiest om een tand, kies of het tandvlees niet te behandelen, is de kans op ontstekingen, of het verergeren hiervan, erg groot! Deze ontstekingen blijven vaak onopgemerkt, totdat ze (nagenoeg) onbehandelbaar zijn. Dit komt omdat de pijnsensatie in de mond selectief is, zodat wij kunnen blijven eten. Als het dusdanig erg is dat we echte pijn ervaren, is het vaak al te laat en moet er een, vaak ongewenste, behandeling uitgevoerd worden. Denk hierbij aan:

 • Wortelkanaalbehandelingen (met hoge kosten) die bespaard konden blijven
 • Extracties van kiezen die anders behouden hadden kunnen worden 
 • Kronen waar een simpele vulling had volstaan
 • Afbreken van wanden naast een amalgaam(zilverkleurige) vulling, terwijl deze al vervangen had kunnen worden
 •  Parodontitis behandelingen terwijl bezoek aan de mondhygiënist dit kan helpen voorkomen (Parodontitis is een ernstige vorm van tandvleesontsteking met als bijkomen verlies van bot uit de kaak)
 • Verloren gaan van bot in de kaak, waardoor een kunstgebit niet meer goed zal passen of implanteren niet meer mogelijk is
 • Verloren gaan van implantaten.

Daarnaast is het onverstandig om te wachten op pijn, omdat ontstekingen ook gezondheidsrisico’s en sociale problemen met zich meenemen, zelfs als ze niet gevoeld worden. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Abcesvorming die, heel snel,  verstikkingsgevaar kan veroorzaken (of erger)
 •  Longproblemen en longabcessen
 • Hartproblematiek, doordat bacteriën vanuit de mond via de bloedbaan bij het hart terecht komen
 • Afstoten van gewrichtsprotheses, doordat bacteriën vanuit de mond via de bloedbaan bij het de prothese terecht komen
 • Minder goed regelbare diabetes en een verhoogd risico hierop
 • Aderverkalking en vaatvernauwing
 • Zwangere vrouwen met mondproblemen hebben meer kans op een kind met een laag geboorte gewicht
 • Bacteriën in de mond overbrengen naar uw partner 
 • Mondgeur. Houd er rekening mee dat u dit niet altijd zelf ruikt en dat anderen dit niet altijd benoemen! 

Uitgelichte artikelen

Foto van ADG_MHG5tips_Blog.jpg

De mondhygiëne van je pasgeboren baby: 5 tips

27 Mei, 2021

5 suggesties voor de mondhygiëne van uw baby uit de wetenschap, aangevuld door ervaringen van moeders.

Lees meer
Foto van ADG_EersteBezoek_FINAL.jpg

Wat u moet weten voor uw eerste afspraak

19 Mei, 2021

Hoe u zich kunt voorbereiden voor uw eerste bezoek aan Alldental Groningen. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Lees meer
Foto van Blog_FINAL.jpg

Werkzaamheden aan de weg van 26 t/m 28 mei

12 Mei, 2021

Er wordt gewerkt aan de weg van 26 t/m 28 mei. Omleidingen naar onze praktijk zijn met borden aangegeven.

Lees meer

Rigaweg 34, 9723 TH Groningen, Nederland

Bel ons op
050 311 5775

info@alldentalgroningen.nl

U ontvangt z.s.m. een reactie van ons