Zeker! Zelfs beide kanten op. Bij een zwangerschap gieren de hormonen door het lichaam en hormonen hebben invloed op de ontstekingsreactie in de mond. Daarnaast kan een ontsteking in het lichaam, in dit geval in de mond, invloed hebben op de zwangerschap.

Tandvleesontsteking

De grote hoeveelheid hormonen tijdens zwangerschap heeft dus invloed op de ontstekingsreactie van het lichaam en daarmee ook op het tandvlees. Bij zwangerschap houdt dit in dat bij dezelfde hoeveelheid bacteriën (tandplaque) een heftigere ontstekingsreactie van het tandvlees kan opkomen dan normaal. Deze vorm van tandvleesontsteking (gingivitis) heet zwangerschaps-gingivitis. Toepassen van een goede mondhygiëne; poetsen, tussen de tanden schoonmaken en regelmatig bezoek aan tandarts en/of mondhygiënist beperkt tandplaque en dus bacteriën en zorgt voor de minste kans op ontsteking. Dit omdat zonder bacteriën geen ontsteking kan ontstaan en dus ook geen zwangerschaps-gingivitis. 

Indien u al tandvleesontsteking heeft, en in het bijzonder tandvleesontsteking doorgaand in het bot (parodontitis), is het belangrijk om deze zo spoedig mogelijk te verhelpen/verbeteren! Zwangeren met parodontitis maken zeven keer zo veel kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. In een ideale situatie wordt eerst het tandvleesprobleem opgelost voordat iemand zwanger probeert te raken.

Braken en misselijkheid

Sommige zwangeren hebben veel last van misselijkheid en braken. Hoewel het begrijpelijk is deze vieze smaak graag weg te willen tandenpoetsen, is dit niet te adviseren. Door het maagzuur in braaksel of oprispingen kan het glazuur een beetje oplossen. Als er vervolgens overheen wordt gepoetst gaat slijtage veel sneller. Het is belangrijk om één uur te wachten met tandenpoetsen na het braken. Spoelen met water is wel belangrijk om het zuur zo snel mogelijk uit de mond te halen. Om verdere schade te beperken zou er nagespoeld kunnen worden met een spoelmiddel met fluoride zonder alcohol.

Foliumzuur

De voordelen van het gebruik van foliumzuur voor en tijdens de zwangerschap zijn vaak bekend. Wat men veelal vaak niet weet, is dat het gebruik van foliumzuur ook de kans op een schisis (hazenlip) verkleint. Bespreek het juiste gebruik van foliumzuur wel met een verloskundige of andere specialist.

Rekening houden met zwangerschap tijdens behandelingen bij de tandarts

Bent u zwanger of probeert u zwanger te worden? Dan vragen wij u dit zo snel mogelijk aan ons door te geven. Zo kan uw behandelaar hier rekening mee houden tijdens behandelkeuzes. In principe zijn er geen restricties met betrekking tot behandelingen.

Recente artikelen

Foto van Mondzorg-Noord-Blog.jpg

Mondzorg Noord is overgenomen door Alldental Groningen

06 November, 2020

De tandartspraktijk Mondzorg Noord is 1 januari, 2020, overgenomen door MVM Tandartsen..

Lees meer
Foto van ADG_SonicPicRemover_FINAL.jpg

Waarschuwing: De Sonic Pic, Sonic Remover

29 Augustus, 2020

De Sonic Pic van Sonic Remover raadt mondhygiëniste Gina Kuipers sterk af. Lees waarom!

Lees meer
Foto van ADG_Corona-2_400x300.jpg

WHO roept mondzorg op om zich strikt aan de regels te houden

14 Augustus, 2020

Nederlandse mondzorg loopt voorop met veilig behandelen.

Lees meer
Foto van ADG_GratisMondzorg_400x300.png

Gratis mondzorg voor kinderen!

13 Mei, 2020

Bijna alle tandartskosten vallen voor kinderen tot 18 jaar onder de basisverzekering. Ook wanneer de ouder zelf niet tandheelkundig verzekerd is!

Lees meer
Foto van ADG_Corona_400x300.png

Corona maatregelen in de praktijk

07 April, 2020

Wij bieden zorg als voorheen met een aantal voorwaarden. Bij Alldental Groningen volgen wij de "Richtlijn Mondzorg Corona" van de KNMT.

Lees meer

Rigaweg 34, 9723 TH Groningen, Nederland

Bel ons op
050 311 5775

info@alldentalgroningen.nl

U ontvangt z.s.m. een reactie van ons