Help! Dit meen je niet?!

Ik zit rustig op de bank televisie te kijken als er op eens een reclame voorbij komt van "Toppers van TV": de Sonic Pic. Volgens de reclame zou het volgende van toepassing zijn op dit "thuis-tandsteen-verwijder-apparaat":

"Reinig je tanden eenvoudig thuis met de Toppers van TV Sonic Pic. Dit apparaat reinigt de voorkant en achterkant van je tanden en ook tussen je tanden. In de Sonic Pic zit een extra helder ledlampje. Het apparaat verwijdert verkleuring, bleekt je tanden en zorgt voor gezond tandvlees. Het is aanbevolen door tandheelkundige professionals."

Zoals veel van mijn patiënten weten, houd ik niet van "marketing trucs" dus het eerste wat ik dacht was: Help! Dit meen je niet?! en ik zal je uitleggen waarom.

"Dit apparaat reinigt de voorkant en achterkant van je tanden en ook tussen je tanden" en "Het apparaat verwijdert verkleuring"

Of ze het over plaque of tandsteen hebben is niet duidelijk. Plaque is te verwijderen, van zowel de voor als achterkant van je tanden met een tandenborstel en een stoker of rager voor tussen de tanden. Deze manier is wetenschappelijk bewezen, onderbouwd en door ons geadviseerd!

Dat het apparaat tandsteen en verkleuringen verwijdert, zou best kunnen. De kans is alleen veel groter dat je het tandoppervlak beschadigt. Hierdoor kunnen verkleuring juist sneller plaatsvinden en ook bestaat de kans op gevoeligheid van de tanden. Mondhygiënisten en tandartsen worden opgeleid zodat zij met een professioneel "tandsteen-verwijder-apparaat", (wij gebruiken de EMS Piezon bij ons in de praktijk) , veilig tandsteen kunnen verwijderen.

"Bleekt je tanden"

Dit is klinkklare onzin! Net als whitening-tandpasta is er geen bleken aan. Bleken van de tanden gebeurt altijd met een chemische stof die binnen het tandoppervlak dringt en hier verkleuringen verminderd/verwijderd. Hier doelt men op verwijderen van verkleuringen, wat hierboven ook al stond beschreven.

"Zorgt voor gezond tandvlees"

Het (laten) verwijderen van plaque, verkleuringen en tandsteen in combinatie met een goede mondhygiëne zorgt voor gezond tandvlees. Met dit apparaat zou je dan misschien wat tandsteen kunnen verwijderen (op een naar mijn mening onveilige manier), maar je zou er ook heel goed je tandvlees mee kunnen beschadigen! Dit apparaat zorgt dus niet perse voor "gezond tandvlees".

En als afsluiter: "Het is aanbevolen door tandheelkundige professionals."

In ieder geval niet door mij! Al zal het "extra heldere ledlampje" vast ergens goed van pas komen.

Gina

Gina is in 2018 als mondhygiëniste afgestudeerd aan de Hanzehogeschool Groningen. Naast haar fysieke werk als mondhygiëniste is haar grootste passie de vertaalslag tussen wetenschap en logisch nadenken. Hiermee probeert ze haar patiënten stukjes wetenschap in begrijpelijke taal uit te leggen om zo bewustwording te kweken en haar patiënten te laten begrijpen waarom ze iets aanbeveelt of juist afraadt. Het schrijven van folders voor gebruik bij ons in de praktijk volgde vanzelfsprekend, dit is uiteindelijk uitgegroeid tot het schrijven van teksten en blogs voor onze website.

Recente artikelen

Foto van Blog_FINAL.jpg

Werkzaamheden aan de weg van 26 t/m 28 mei

12 Mei, 2021

Er wordt gewerkt aan de weg van 26 t/m 28 mei. Omleidingen naar onze praktijk zijn met borden aangegeven.

Lees meer
Foto van ADG_Ubrush_FINAL.jpg

Onze ervaring met de elektrische tandenborstel van U-brush

07 Mei, 2021

De automatische tandenborstel van U-brush slaat volledig de plank mis..

Lees meer
Foto van Narcose-Blog.jpg

Overwin uw angst! Onderga een behandeling onder narcose

30 April, 2021

Het narcose traject is opgesteld voor patiënten met extreme tandartsangst..

Lees meer
Foto van Mondzorg-Noord-Blog.jpg

Mondzorg Noord is overgenomen door Alldental Groningen

06 November, 2020

De tandartspraktijk Mondzorg Noord is 1 januari, 2020, overgenomen door MVM Tandartsen..

Lees meer
Foto van ADG_Zwangerschap_FINAL.jpg

Hebben mondgezondheid en zwangerschap met elkaar te maken?

01 Oktober, 2020

Bij een zwangerschap gieren de hormonen door het lichaam en hormonen hebben invloed op..

Lees meer
Foto van ADG_Corona-2_400x300.jpg

WHO roept mondzorg op om zich strikt aan de regels te houden

14 Augustus, 2020

Nederlandse mondzorg loopt voorop met veilig behandelen.

Lees meer
Foto van ADG_GratisMondzorg_400x300.png

Gratis mondzorg voor kinderen!

13 Mei, 2020

Bijna alle tandartskosten vallen voor kinderen tot 18 jaar onder de basisverzekering. Ook wanneer de ouder zelf niet tandheelkundig verzekerd is!

Lees meer
Foto van ADG_Corona_400x300.png

Corona maatregelen in de praktijk

07 April, 2020

Wij bieden zorg als voorheen met een aantal voorwaarden. Bij Alldental Groningen volgen wij de "Richtlijn Mondzorg Corona" van de KNMT.

Lees meer

Rigaweg 34, 9723 TH Groningen, Nederland

Bel ons op
050 311 5775

info@alldentalgroningen.nl

U ontvangt z.s.m. een reactie van ons